Colruyt lanceert nieuwe keten voor welzijnskippen met 17 Belgische kwekers

Colruyt lanceert nieuwe keten voor welzijnskippen met 17 Belgische kwekers

Uniek in België: alle 17 kwekers zullen NestBorn-techniek toepassen

Maandag 17 oktober 2022

Colruyt lanceert de eerste producten van de welzijnskippen uit een nieuwe keten. Colruyt werkt hiervoor exclusief samen met 17 Belgische kwekers en zet zo een volledig nieuwe keten op: van eitje tot bord. De welzijnskippen die gekweekt worden in deze keten voldoen aan hogere dierenwelzijnsnormen, zoals een trager groeiend ras, meer ruimte in de stal en er wordt geïnvesteerd in daglicht en zitstokken. Bovendien wordt de NestBorn-techniek toegepast, wat de gezondheid van de kippen bevordert. Concreet komen er nieuwe producten in de rekken bij Colruyt Laagste Prijzen en OKay. Een belangrijke stap in het engagement van Colruyt om dierenwelzijn voor vleeskippen te verbeteren en rechtstreeks met Belgische landbouwers samen te werken.

Belgische keten met 17 kwekers

Duurzaamheid zit in het DNA van Colruyt en staat er hoog op de agenda. Vandaag zet de retailer een grote stap richting meer dierenwelzijn voor vleeskippen. Saskia De Block, verantwoordelijke landbouw bij Colruyt Group: “We merken dat onze klanten steeds vaker op zoek zijn naar hoe zij hun steentje kunnen bijdragen op vlak van duurzamere keuzes maken en zeker ook op vlak van dierenwelzijn. In juni introduceerden we al producten van kippen die aan betere welzijnscriteria voldoen en nu gaan we hier nog een stap verder in door een volledig nieuwe keten op te zetten voor welzijnskippen. Op die manier zorgen we ervoor dat klanten voor nog meer producten van welzijnskippen kunnen kiezen, en zo makkelijker een duurzame keuze kunnen maken.”

Colruyt lanceert nu een nieuwe samenwerkingsketen met 17 Belgische kwekers, die exclusief voor Colruyt Group zullen kweken. Deze kwekers zullen de nieuwe welzijnskip kweken. De kippen zijn van een traaggroeiend ras, leven langer en beschikken over 40% meer ruimte. Bovendien krijgen de kippen zitstokken en piksubstraten (granen, strobalen), zo wordt het natuurlijk gedrag van de kippen gestimuleerd. Er wordt ook geïnvesteerd in daglicht in de stallen. De kippen zijn 100% Belgisch.

Delphine Tasiaux van Agri Furfooz in Dinant: “Colruyt ging vorig jaar al het engagement aan om tegen 2026 de standaardkip aan hogere dierenwelzijnsnormen te laten voldoen. Als kweker kan ik dit alleen maar toejuichen: wij zijn elke dag met onze dieren bezig en vinden het dan ook uiterst belangrijk dat zij een beter leven hebben. Bovendien voelen we ook dat mensen meer bezig zijn met de herkomst van de kip op hun bord, en aan die vraag willen we als kweker ook tegemoetkomen. Voor ons is het eenvoudig: minder maar beter. We zijn dan ook fier dat we de nieuwe welzijnskip kunnen kweken, in rechtstreekse samenwerking met Colruyt.”

De directe samenwerking met de 17 kwekers past bovendien binnen de ambitie van Colruyt Group om meer rechtstreeks samen te werken met Belgische landbouwers.

Geboren in de stal via NestBorn-techniek

De 17 kwekers die samenwerken met Colruyt zullen allemaal de NestBorn-technologie gebruiken. Dat is een unieke stap en mogelijk dankzij de rechtstreekse samenwerking tussen Colruyt en de kippenkwekers. ​

Bart Vermeiren van Belgabroed, het bedrijf achter de NestBorn-techniek: “We zijn dankbaar en vereerd als partner deel uit te maken van de nieuwe keten die zal instaan voor de productie van de welzijnskip van Colruyt, die voldoet aan hogere dierenwelzijnscriteria. Colruyt gaat een stap verder en kiest als éérste Belgische retailer voor de NestBorn-techniek: een baanbrekende Belgische innovatie met wereldwijde impact. De NestBorn-techniek houdt in dat de eitjes in de stal worden gelegd en dat de kuikens daar uitkomen. De kuikens blijven hierdoor gespaard van het transport naar de stal en hebben meteen toegang tot voer en water. Dit geeft veel voordelen op vlak van dierenwelzijn: de kuikens ervaren minder stress (want er is geen transport van ééndagskuikens), ze kunnen meteen hun natuurlijk ritme van eten en drinken aanvatten nadat ze uit het ei komen en dat zorgt voor een betere gezondheid, en dus voor een meer vitale en robuustere kip. Bovendien neemt het antibioticagebruik hierdoor aanzienlijk af.”

Groeiend aanbod producten van welzijnskip

Colruyt nam vorig jaar het engagement om het assortiment verse standaardkip aan hogere welzijnsnormen te laten voldoen tegen 2026. Een ambitieuze stap, want de volledige keten moet meebewegen. Het voorbije jaar werden al grote stappen gezet.

De stap die vandaag gezet wordt is opnieuw een enorme stap vooruit: er komen 5 nieuwe producten van de welzijnskippen uit de exclusieve keten in de rekken bij Colruyt Laagste Prijzen en één nieuw product bij OKay. Het gaat hier om producten zoals braadkip, kipfilet, kippendijen en kippenvleugels – populaire producten bij de klanten.

Stap voor stap

Dierenwelzijn staat hoog op de agenda van Colruyt Group en is één van de pijlers van het duurzaamheidsbeleid.  De voorbije jaren nam Colruyt Group al verschillende initiatieven om het welzijn van dieren te verbeteren. Zo was de retailer de eerste die geen eieren van legbatterijen meer verkocht en het castreren van biggen verbood. In augustus 2021 kwam daarbij dat Colruyt Group zich als eerste Belgische retailer engageerde voor de criteria van het Better Chicken Commitment. En nu gaat de retailer nog verder dan deze criteria, door de NestBorn-techniek toe te passen binnen de exclusieve keten.