Colruyt Group verlengt aanbod van Belgische charentais meloenen

Colruyt Group verlengt aanbod van Belgische charentais meloenen

Samenwerking met Belgische telers voor innovatieve teelt van Belgische charentais meloenen uitgebreid

Donderdag 22 juni 2023

Colruyt Group gaat een innovatieve samenwerking aan met de Belgische teler Tomeco om een beperkt volume aan Belgische charentais meloenen vroeger in het seizoen aan te bieden en zo het aanbod van deze zeer smaakvolle meloenen voor de klanten te verlengen. De samenwerking met Tomeco omvat onder meer het duurzaam verticaal telen van Belgische charentais meloenen en past in de ambitie van Colruyt Group om zo veel mogelijk duurzaam geteelde producten in België aan te kopen. Deze Belgische charentais meloenen zijn vanaf nu verkrijgbaar in een beperkt aantal Spar Colruyt Group filialen en Colruyt winkels in regio noord-Antwerpen/Hoogstraten.

Nieuwe samenwerking met Belgische teler Tomeco

Colruyt Group blijft als Belgische retailer volop inzetten op meer Belgische producten in de rekken. De retailgroep wil een voortrekkersrol opnemen in innovatieve lokale teelten en Belgische telers actief ondersteunen die daarin de stap wagen. Na een succesvolle test vorig jaar met vollegrondsteler Reweghs, aangesloten bij de veiling Belorta BV, gaat Colruyt Group nu een directe samenwerking aan met de Belgische teler Tomeco, die onderdeel is van en uitsluitend teelt voor Coöperatie Hoogstraten, voor een testproject voor het verlengen van het seizoen van duurzaam geteelde charentais meloenen in Belgie. ​ “Deze samenwerking ligt volledig in lijn met onze ambitie om zoveel mogelijk duurzaam geteelde producten in België aan te kopen. We zullen samen met Tomeco testen of een verticale teelt van charentais meloenen in serre in België mogelijk en schaalbaar is” zegt Olivier D’Haenens verantwoordelijke aankoper van charentais meloenen bij Colruyt Group. ​

Duurzame verticale teelt

De teelt van Belgische charentais meloenen door Tomeco is een mooi voorbeeld van duurzame innovatie. “De planten groeien verticaal in plaats van horizontaal in een verwarmde serre en worden opgebonden in plaats van op de grond uit te lopen, waardoor er ruimte wordt bespaard. Turf, de klassieke grondverbeteraar, wordt vervangen door compost en er wordt ingezet op efficiënt watergebruik. Dankzij regenwaterrecuperatie aan de plant is het watergebruik een stuk lager dan bij de geïmporteerde charentais meloenen. Deze innovatieve manier van telen maakt het mogelijk om het seizoen iets vroeger te laten starten en vermoedelijk iets later te laten eindigen” legt Astrid Sneyders van Tomeco uit.

Het Belgisch aankopen biedt ook de mogelijkheid om voedselkilometers naar beneden te halen en om voedselverliezen tegen te gaan door de tijd op transport te minimaliseren. Deze charentais meloenen zijn herkenbaar aan de Belgische vlag op het etiket die ook een QR-code bevat met meer info over de teler.

Belgische charentais meloenen, een meerwaarde voor de klant

De Belgische charentais meloenen van Tomeco hoeven zeker niet onder te doen voor de Franse versie uit het zuiden. De meloenen zijn lekker zoet en sappig en kunnen langer rijpen op de plant. “Door in te zetten op Belgische teelten kan het seizoen van de meloenen verlengd worden in België en dus langer aangeboden worden in onze rekken. Een ware meerwaarde voor de klant”, besluit Olivier D’Haenens.

De grote formaten van de Belgische charentais meloenen van Tomeco /Coöperatie Hoogstraten zijn vanaf midden juni verkrijgbaar in een beperkt aantal Colruyt Laagste Prijzen-filialen in de regio noord-Antwerpen/Hoogstraten. Het gaat om de Colruyt-winkels in Kalmthout, Hoogstraten, Vosselaar, Schoten, Oud Turnhout, Brasschaat, Zoersel, Westmalle, Herentals, Geel, Bouwel, Mol en Wommelgem. De kleinere formaten worden aangeboden aan de zelfstandige ondernemers van Spar Colruyt Group. Door de verdeling van de verschillende formaten op maat van de klant te doen, maximaliseren we ook de afzet voor de telers. ​ Vanaf midden juli start ook de vollegrondsteelt van Belgische charentais meloenen van de teler Reweghs, aangesloten bij de veiling Belorta BV. Vanaf dan zijn de Belgische charentais meloenen beschikbaar in een 300 filialen van Colruyt Laagste prijzen en Okay.