Colruyt Group test samen met ECLO het hergebruik van eigen broodreststromen voor het kweken van paddenstoelen

Colruyt Group zet eigen broodreststromen in om er paddenstoelen op te kweken. Voor de productie van het circulair product gingen ze een samenwerking aan met ECLO, vroeger bekend als ‘Le Champignon de Bruxelles’. Zij beschikken over de know-how om brood tot substraat te verwerken en er verschillende soorten paddenstoelen op te laten groeien. De test om reststromen van brood te valoriseren, aangestuurd door het food-innovatieteam van Colruyt Group, duurde 1,5 jaar en is een succes. De eerste paddenstoelen, gekweekt op broodreststromen van Bio-Planet, worden in de markten van Cru te Overijse, Antwerpen en Gent aangeboden vanaf half oktober.

Woensdag 29 september 2021

 Eryngii, oesterzwammen en shiitakes vanaf half oktober in de markten van Cru

Partnership voor het kweken van een circulair product

Het food-innovatieteam van Colruyt Group ging met de idee om reststromen te valoriseren aankloppen bij ECLO. Deze uit de kluiten gewassen stadsboerderij in Brussel kweekt lokaal heerlijke paddenstoelen op een duurzame en circulaire manier alsook microgroenten en beschikt over de know-how om te kweken op reststromen. In dit project worden broodreststromen verwerkt tot substraat, waarop dan verschillende soorten paddenstoelen kunnen groeien. Het substraat wordt na de oogst gebruikt als meststof voor de akkers van de tuinders. Zo krijgen we een circulair product. “Het partnership met Colruyt Group bevestigt onze overtuiging dat lokaal ondernemen in een circulaire economie door middel van hergebruik van reststromen succesvol kan zijn”, zegt Hadrien Velge, medeoprichter en CEO van ECLO.

Geslaagde test

We werken al geruime tijd aan een manier om paddenstoelen te kweken op reststromen en zijn dan ook bijzonder fier dat we erin geslaagd zijn om dit project te realiseren samen met onze partner ECLO”, zegt Anna Gryseels, projectleider binnen het food-innovatieteam van Colruyt Group. Het testproject voor het kweken van paddenstoelen op broodreststromen gebeurt in exclusieve samenwerking met ECLO en duurde 1,5 jaar. ECLO haalt de broodreststroom, afkomstig van de Bio-Planet winkel in Groot-Bijgaarden, op en verwerkt ze tot substraat. Na ongeveer 10 weken zijn de paddenstoelen klaar om geplukt te worden. Ze zijn van superieure kwaliteit, lang houdbaar en hebben een aangename structuur. Ze kunnen 10 dagen bewaard worden op een temperatuur tussen 2° en 7 °C omdat ze zo vers zijn. Eryngii en shiitakes groeien het beste op broodsubstraat, maar ook oesterzwammen worden op broodresten gekweekt. Nu de test geslaagd is, kan Cru vanaf half oktober tijdelijk deze 3 soorten paddenstoelen aanbieden in hun markten te Overijse, Antwerpen en Gent.  Klanten van Cru zijn foodies en dus een belangrijk publiek om het element ‘smaak’ te testen.  Ze krijgen de mogelijkheid om hun mening te geven over het product en het duurzaam telen van de paddenstoelen. Het doel is om deze test op te schalen maar die plannen zijn vandaag nog niet concreet.

 

Hergebruiken van voedseloverschotten

Colruyt Group zoekt naar oplossingen om zo veel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan. Enerzijds door in te zetten op het voorkomen van voedseloverschotten (meer dan 97% van de verse en diepvriesproducten worden dan ook effectief verkocht dankzij efficiënt stockbeheer) en anderzijds door voedseloverschotten te hergebruiken (dierenvoeding, biochemie, hergebruiken van voeding voor het aanmaken van andere voeding zoals pensen). In dit kader past ook het project paddenstoelen op reststromen van brood. “In2020 vertegenwoordigde brood ongeveer 14% van het voedseloverschot van Colruyt Group. Dat brood gaat vooral naar het voederen van varkens of wordt verwerkt in pensen. Door het nu ook te hergebruiken voor het kweken van paddenstoelen, geven we het een extra leven en dragen we bij tot minder voedselverspilling en de circulaire economie waar overschotten opnieuw grondstof worden. We zijn dan ook fier dat we onze klanten op deze manier kunneninspireren om bewuster te consumeren”, vervolgt Stefan Goethaert, directeur Fine Food, Retail Services en Private label bij Colruyt Group.

 


Over ECLO
ECLO, voorheen "Le Champignon de Bruxelles", is een stedelijke boerderij die exotische paddenstoelen en microgreens produceert. Het werd opgericht in 2016 en exploiteert ongeveer 3.000m2 van de Kuregemse Kelders in het centrum van Brussel. Een deel van de paddenstoelen wordt op een circulaire manier geproduceerd: met afval van de productie van bier (gebruikt graan) en brood. Voor de productie van microgreens wordt gebruik gemaakt van verticale kweektechnieken en wordt er tot 80% minder water verbruikt dan bij conventionele teelt. Het bedrijf heeft 16 mensen in dienst. Per maand produceert zij ongeveer 6 ton paddenstoelen, 32 ton substraten en 8.000 microgreens. Eclo werkt samen met de belangrijkste spelers in de biologische distributie in België, meer dan 300 biologische winkels en 160 restaurants. Zij biedt ook regelmatig rondleidingen in haar productiegebieden aan om particulieren en bedrijven kennis te laten maken met de teelt van paddenstoelen en microgreens. ECLO is vandaag een belangrijke speler in de stadslandbouw en de circulaire economie in België. www.eclo.farm

Over CRU
CRU is een overdekte belevingsmarkt voor mensen met een passie voor lekker eten, pure smaken en kwaliteitsproducten. De gepassioneerde vakmannen van CRU brengen authenticiteit op een hedendaagse manier: gewone dingen buitengewoon goed. Ze bieden de producten in hun meest pure vorm, maken ze panklaar of verwerken ze tot kwaliteitsvolle bereidingen. Klanten krijgen de gerechten geserveerd in het eethuis Cuit in Overijse en Gent, of nemen ze mee naar huis. De 3 markten tellen verschillende metiers en bieden een eigenzinnige selectie verse seizoensproducten: groenten en fruit, vlees en charcuterie, gevogelte, vis, maar ook kazen, dranken, bloemen, chocolade en artisanaal brood op basis van eigen desem.

 

Heb je vragen en/of opmerkingen?

Gelieve contact op te nemen met de Persdienst van Colruyt Group via [email protected] , of via 02/363 55 45 - Patti Verdoodt

OF Quentin Declerck bij ECLO via [email protected] / 0496 20 38 46