Colruyt Group start met Belgische biologische wijnbouw

Colruyt Group start met Belgische biologische wijnbouw

De eerste vier hectare wijngaarden in de regio Pays des Collines

Donderdag 29 juni 2023

Een primeur voor de supermarktsector: Colruyt Group, nu al gekend als wijnspecialist, is gestart met het verbouwen van druiven om tegen 2026 de eerste flessen Belgische bio-wijn van eigen makelij op de markt te brengen. De eerste vier hectare wijnranken zijn aangeplant op 'La Croisette' in Frasnes-lez-Anvaing. Volgend jaar zullen nog eens vijf hectare de wijngaard vervolledigen. Met dit initiatief wil Colruyt Group tegemoetkomen aan de vraag van de klanten en het aanbod Belgische biowijn vergroten in een jonge en veelbelovende markt. Het project past zowel in het beleid van verticale integratie als in de landbouwstrategie van de groep. Op termijn streeft Colruyt Group ernaar om in een gunstig scenario zo'n 70.000 flessen stille witte, rosé en rode wijn per jaar te produceren.

Een echte opmars

De razendsnelle opkomst van de Belgische wijn en de interesse in wijnmaken in ons land zal niemand ontgaan zijn. Vandaag telt België zo'n 700 hectare wijngaarden die jaarlijks zo'n drie miljoen liter wijn produceren. Op een bredere schaal, en dankzij de klimaatverandering, is het Europese, zoniet mondiale, wijnlandschap aan het veranderen. Saskia De Block, Landbouw verantwoordelijke bij Colruyt Group: “Deze opmars volgen we op de voet. En het is onvermijdelijk dat de vraag van onze klanten naar Belgische wijn toeneemt, gedreven door de interesse in lokale productie van steeds hogere kwaliteit en de nieuwsgierigheid die dat oproept.” Feit blijft dat de geproduceerde volumes ons momenteel niet toelaten om een ruim assortiment aan te bieden, of toch één of andere referentie in beperkte hoeveelheden in sommige van onze winkelformules of op de online verkoopsite van Klassewijnen Colruyt.

"Als Belgische speler wil Colruyt Group zoveel mogelijk een Belgisch en lokaal assortiment aanbieden en verankeren", vervolgt Saskia De Block. "Tegelijk willen we een actieve rol spelen in het verduurzamen van de landbouw en het stimuleren van innovatie op dat vlak. En waarom zouden we dat niet zelf doen in de categorieën die wij belangrijk vinden?” Aangezien wijn voor veel klanten een belangrijke categorie is, ontstond het idee om eigen wijnproductie op te starten. De eerste stappen zijn nu gezet.

De eerste vier hectare

Voor de wijngaard heeft de groep gekozen voor Frasnes-lez-Anvaing. Frasnes-lez-Anvaing ligt vlak bij de site van Ghislenghien, waar Fine Food Wine, de afdeling voor het bottelen van wijn, is gevestigd. Op deze site zal ook de toekomstige wijnmakerij van de groep gevestigd worden. ‘Le Pays des Collines’ biedt ook een uiterst gunstig terrein op vlak van bodem, reliëf en blootstelling.

In een eerste fase is er vier hectare wijnranken aangeplant. Nadat de grond was voorbereid, kon Carlo Faber, een bekende wijnbouwer uit het Groothertogdom Luxemburg, pas tijdens de eerste mooie dagen van april de 20.600 wijnranken planten op de site ‘La Croisette’. Volgend jaar wordt dit een paar honderd meter verderop herhaald, op de site ‘Les Monts’.

In totaal zal Colruyt Group beschikken over een wijngaard van bijna 10 hectare, waarmee het een van de 'grote jongens' van klein België wordt. "Een kritisch volume is inderdaad nodig om onze ambities waar te maken, en het is een uitdaging die we met veel enthousiasme aangaan", bevestigt Saskia De Block. "Ook al moeten we geduld hebben. De eerste oogst staat gepland voor 2025, dus die tijd benutten we om te investeren in de vinificatiefase en ons team aan te vullen. Een geïntegreerde keten sluit nauwe samenwerking met externe partners zeker niet uit. Het delen van expertise is essentieel.”

Tegelijkertijd zal de vinificatiefase beginnen. De volledige capaciteit - ongeveer 52.000 liter - zal echter pas in 2029 worden bereikt en de eerste flessen witte wijn worden in 2026 verwacht. Uiteindelijk zal het assortiment witte wijn, rosé wijn en, in mindere mate, rode wijn omvatten.

Biologische landbouw

Met het oog op het behoud van de bodem hebben we vanaf het begin gekozen voor biologische landbouw. "We vonden dat dit het minimum was, ondanks de omvang van het domein, en we willen dit in een eerste fase op een bescheiden manier aanpakken," geeft Saskia De Block aan. "Hetis waar dat nieuwe duurzame landbouwtechnieken stilaan ingang vinden (biodynamica, agro-ecologie, enz.). We sluiten de deur zeker niet voor verdere ontwikkelingen.”

Deze eerste wijnbouwfase is gewijd aan witte druivenrassen: Muscaris, Souvignier Gris en Johanniter. Volgend jaar zullen naast Solaris ook rode druivenrassen hun debuut maken, waaronder Cabaret Noir, Carbernet Jura, Satin Noir en Pinot Kors. “Gezien onze biologische certificering hebben we gekozen voor resistente variëteiten," legt Jean-Christophe Verschelde uit, wijnexpert van de groep en amateur-wijnmaker. "De Belgische wijnbouw staat nog in de kinderschoenen, dus hebben we onze keuze gebaseerd op bodemanalyses, advies van kwekers, het gedrag van bestaande druivenrassen en natuurlijk het proeven van Belgische wijnen.”

De nieuwe wijngaard is al voorzien van staken en moffen en zal begin deze zomer worden omrasterd. In het begin zal de wijngaard nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden, maar het onderhoud zal beperkt zijn omdat de natuur zijn gang gaat.

Wat is het nut van een "producent-distributeur"?

Colruyt Group wil met zijn afdelingen Fine Food inzetten op verticale integratie, zo lokaal mogelijk ingekocht en in nauwe samenwerking met zijn partners en de primaire sector. Vandaag komt bijna een derde van de eigen merkproducten uit deze afdelingen. Dit zijn categorieën die als belangrijk worden beschouwd: ​

- Fine Food Meat is ons vleesverwerkingsbedrijf,

- Fine Food Bread is de industriële bakkerij van de groep,

- Fine Food Coffee heeft zijn eigen koffiebranderij,

- Fine Food Salads is gespecialiseerd in het maken van smeerbare spreads,

- Fine Food Cheese is gewijd aan het snijden van kaas,

- Fine Food Wine bottelt de wijn en zal binnenkort worden uitgerust met een vinificatiefaciliteit.

Zelf produceren heeft een aantal voordelen voor klanten. Enerzijds maakt verticale integratie het mogelijk om stabiele kwaliteit te garanderen en het aanbod aan te passen aan de vraag door de productieprocessen te beheren. Ten tweede, in het belang van duurzaamheid, stelt het ons in staat om onze ecologische impact te controleren en zoveel mogelijk in België te sourcen. Ten slotte, in een competitieve omgeving, stelt het produceren van onze eigen producten ons in staat om een grondige kennis van de markt en de toeleveringsketen te ontwikkelen. Op deze manier willen we de toegevoegde waarde voor de economie, de mensen en het milieu maximaliseren.

Colruyt en wijn, al meer dan 80 jaar een passie

De geschiedenis van Colruyt Group is nauw verbonden met de wijnhandel. Sinds 1937 kwam Franz Colruyt steevast terug van zijn vakantie in de Bordeauxstreek met een paar vaten wijn, die hij snel bottelde en verkocht in zijn kruidenierswinkel in Hal. Sinds 2007 bottelt onze afdeling Fine Food Wine in Ghislenghien tot 25 miljoen liter wijn per jaar, waarvan sommige blends intern worden gemaakt. ​ Er zijn ook twee specifieke lijnen voor Partyboxen.

Ervaren wijninkopers die gespecialiseerd zijn in een of meerdere regio's bezoeken regelmatig de verschillende wijngaarden en wijnhuizen en sluiten langetermijnovereenkomsten met bepaalde wijnmakers, wat resulteert in exclusieve aanbiedingen in onze winkels.

De wijnadviseurs in de winkels bezoeken ook kelders en volgen cursussen over het combineren van wijn en spijs, zodat ze onze klanten kunnen begeleiden bij hun keuze.

Elk van de winkelformules past zijn aanbod aan de behoeften van zijn klanten aan:

Colruyt Laagste Prijzen richt zich op een breed assortiment (500 referenties) betaalbare wijnen, om zoveel mogelijk mensen tevreden te stellen, terwijl de meer premium wijnen in het online aanbod Colruyt Klassewijnen (800 referenties, maar in wisselende volumes) kenners en andere ontdekkers zullen aanspreken.

Bio-Planet heeft een assortiment van een 100-tal wijnen samengesteld, waarvan 90% afkomstig is uit Europa. Als duurzame supermarkt biedt Bio-Planet ook veganistische wijnen en natuurlijke wijnen waarbij menselijke tussenkomst tot een minimum wordt beperkt.

• Als echte buurtsupermarkten willen Spar-winkels voldoen aan de behoeften van een breed scala klanten, dus bieden ze een breed scala wijnen aan op het gebied van prijs, herkomst, biologisch en zelfs topklasse. Spar-ondernemers worden niet vergeten als het gaat om opleiding, en er worden bezoeken aan wijngaarden georganiseerd voor mensen met een passie voor wijn.

Tot slot deelt Colruyt Group sinds 2012 ook zijn expertise met de consumenten via de workshops van de Colruyt Group Academy. Introductieworkshops en workshops oenologie voor gevorderden zijn nu een vast onderdeel van het aanbod van de Academy.