Colruyt Group sluit tweede Belgische mosselseizoen succesvol af

Colruyt Group sluit tweede Belgische mosselseizoen succesvol af

Belgen vallen voor de smaak van Belgische mosselen “de pralines van de Noordzee”

Colruyt Group verkocht voor het tweede jaar op rij Belgische mosselen uit de eigen zeeboerderij. De groep oogstte dit jaar zo’n 40 ton hangcultuurmosselen. Cru, de versmarkt van Colruyt Group en het bijhorende eethuis Cuit, verkochten het merendeel van de mosselen (zo’n 65 %). Via Solucious, de foodservicespecialist van de groep, kwamen de Belgische mosselen voor het eerst ook in een 20-tal Belgische horecazaken terecht. Samen goed voor een verkoop van 25 ton mosselen, of zo’n 25.000 porties klassieke mossel-friet.

Het Belgische mosselseizoen zit er bijna op. Nog tot eind september liggen de Belgische smaakbommetjes in de rekken bij Cru. Klanten kunnen ze ook nog tot eind september proeven bij eethuis Cuit of in verschillende Belgische restaurants. Voor de horecazaken was het de eerste keer dat zij Belgische ‘mossel-friet’ op hun menukaart konden zetten. Hoe het seizoen verlopen is? Dat vraagt om enkele cijfers:

Over de oogst:

  • Het team van de zeeboerderij heeft in totaal 40 ton mosselen geoogst. Na het nodige kuis- en sorteerwerk blijft 25 ton verkoopsklaar product over. Daarvan verkocht Cru zo’n 65 %, de horecazaken waren samen goed voor 35% van het verkochte volume. ​
  • Kapitein en crew hadden daarvoor 34 oogstdagen nodig. Op een gemiddelde oogstdag haalden ze 1.500 kilo mosselen aan land. Op 20 juni, de dag voor de start van het seizoen, werden alle zeilen bijgezet en werd er 2.210 kilo mosselen aangeland.
  • Het team oogstte deze zomer niet alleen mosselen, maar werkte ook naarstig verder aan de uitbouw van de zeeboerderij. Er werden 100 nieuwe mossellijnen geïnstalleerd, wat het totaal aantal op 140 mossellijnen brengt. Die hoofdlijnen drijven net onder het wateroppervlak en zullen in de lente worden uitgerust met mosseltouwen waarop het mosselzaad zich kan hechten en uitgroeien tot mosselen.
  • De grootste mossel die deze zomer werd opgevist meet 11 centimeter. De Belgische mosselen laten zich kenmerken door een goed gevulde schelp. Diegene die deze mossel op z’n bord kreeg, mocht zich dus gelukkig prijzen.

Over de verkoop:

  • De Belgische mosselen vielen in de smaak bij de Cru-klanten. Heel wat klanten gingen over tot herhaalaankopen. Zo kocht 1 op 4 van de herkende klanten meermaals Belgische mosselen. 8 % kocht 4 keer of vaker mosselen. De beste klant kocht maar liefst 9 keer een portie mosselen.
  • Een klant kocht gemiddeld 2 kilo Belgische mosselen.
  • Belgen eten hun mosselen het liefst natuur. 90 % van de verkochte mosselporties bij Cuit, het eethuis van Cru, waren ‘mosselen-natuur’. Ook in de horeca was dit de populairste bereidingswijze.
  • Zaterdag 22 juni, de start van het Belgische mosselseizoen, was met 500 kilo mosselen de populairste verkoopsdag bij Cru. Ook op onze Nationale feestdag, 21 juli, was er een piek in verkoop.
  • Het bestverkopende restaurant was Taverne De Kolonie in As. De Spelleplekke in Koksijde en Bar Bask in Gent vervolledigen de top 3.
  • De origineelste bereidingswijze vinden we in Bar Bask in Gent. Daar serveerde chef Sam D’Huyvetter mosselen met gember en kurkuma.

Wat vinden klanten en koks?

Shannah Zeebroek van Hotel du Parc in Oostende: “Belgische mosselen smaken naar de zee, maar dan delicater. Ze zijn niet té zout, eerder lichtjes zilt en ontzettend zacht, zoals een praline. Voor mij is het een logische keuze om te werken met producten uit onze eigen Noordzee.” ​

Sam D’Huyvetter van Bar Bask in Gent: “De Belgische mosselen zijn vol van schelp, hebben een volle romige smaak, met de juiste zilte balans en een natuurlijke kruidigheid. Het is een waanzinnig product.” ​

Dit zeggen de klanten van de horecazaken:

  • “Topkwaliteit, vol & romig.”
  • “Vree goed van smaak.”
  • “De verhouding tussen de grootte van de schelpen en de inhoud, zorgt er voor dat kleine schelpen geen probleem vormen.”
  • “De mosselen zijn niet supergroot maar dat is gezien de kwaliteit geen probleem.”
  • “Zeer goede kwaliteit, de smaak is super."
  • “Zeer smaakvolle, mooi gevormde mosselen.”