Colruyt Group huldigt de bouw in van tweede distributiecentrum in Ollignies in aanwezigheid van Waals Vice-President Borsus

Colruyt Group huldigt de bouw in van tweede distributiecentrum in Ollignies in aanwezigheid van Waals Vice-President Borsus

Blijven investeren in Henegouwen

Woensdag 25 mei 2022

Colruyt Group heeft vandaag de bouwwerf van het tweede distributiecentrum op de site van Ollignies (Henegouwen) officieel ingehuldigd, in aanwezigheid van de Waalse Vice-President en minister van Economie Willy Borsus en Pascal De Handschutter, burgemeester van Lessines (Lessen). Het nieuwe logistieke centrum zal ingezet worden voor het non-food gamma van de winkelformules Colruyt Laagste Prijzen, OKay en Colruyt Prix-Qualité (Frankrijk). Het wordt gebouwd naast het bestaande logistieke centrum dat bestemd is voor producten met snelle rotatie, en dat met het oog op een optimale logistieke efficiëntie. De investering van 50 miljoen euro zal voor een werkplek zorgen voor ongeveer 270 extra werknemers. Tegen eind 2023 zullen zo'n 40 nieuwe jobs worden gecreëerd.

Verbintenis ten opzichte van Wallonië nakomen

Het nieuwe distributiecentrum, gelegen op de site van Ollignies langs de autosnelweg A8-E429 Halle-Doornik, zal gebouwd worden naast het distributiecentrum dat al bestaat voor de snelle roteerders. Het zal zo ook vlakbij het distributiecentrum van Ghislenghien en de andere gebouwen in Halle gelegen zijn.

De ontwikkeling van de logistieke site van Ollignies weerspiegelt het engagement van Colruyt Group om te blijven investeren in Wallonië. "Dit nieuwe distributiecentrum is de tweede fase van een groot project dat in 2015 werd opgestart, in nauwe samenwerking met de Waalse regering, de omliggende gemeenten en de intercommunale Ideta", bevestigt Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group. "Wanneer de site operationeel is in 2023, zal het plaats bieden aan 270 extra medewerkers en dat bovenop de 500 mensen die al aan de slag zijn in het eerste distributiecentrum. Dat bevestigt onze status als tweede grootste privé-werkgever in de provincie Henegouwen”. In het distributiecentrum van Ghislenghien werken 800 medewerkers, en in de provincie bevinden zich momenteel 57 winkels van de groep.

De investering van ongeveer 50 miljoen euro wordt gesubsidieerd door het Waals Gewest. Willy Borsus, Waals Vice-President en minister van Economie : "Deze investering is uitstekend nieuws voor de sociaal-economische ontwikkeling van Picardië-Wallonië, dat dankzij zijn gunstige geografische ligging grote groepen blijft aantrekken. Het feit dat een Belgisch bedrijf als Colruyt Group blijft investeren in de provincie Henegouwen en meer algemeen in Wallonië en België is een sterk en positief signaal voor onze economie.”

Pascal De Handschutter, burgemeester van Lessines (Lessen), is op zijn beurt verheugd over de toekomstige komst van nieuwe arbeidskrachten, "die hand in hand gaat met de dynamisering van onze bedrijven en, meer in het algemeen, van het verenigingsleven van de omliggende gemeenten.

Later dit jaar, in een derde fase van de ontwikkeling van de site, zal het project H2Haul verder uitgerold worden. Dat project focust op een installatie van een ecosysteem rond groene waterstof, waarbij productie en distributie inbegrepen zijn, en waar de focus ligt op zwaar transport. Er wordt daarbij ook een nieuw waterstofstation in Ollignies gebouwd, dat zal uitgebaat worden door DATS 24, de brandstoffenspecialist van Colruyt Group.

Een toekomstbestendig logistiek centrum

Het nieuwe distributiecentrum van 22.000 m² zal zich toeleggen op de receptie, opslag en het versturen van non-food producten zoals papierwaren, cosmetica, textiel, alsook seizoensgebonden assortimenten (tuin, back-to-school, eindejaar), en dat naar de formules Colruyt Laagste Prijzen, OKay en Colruyt Prix-Qualité (Frankrijk). Elke maand zullen zo'n 11.000 producten dit logistieke centrum passeren, goed voor een totaal assortiment van 19.000 artikelen. Momenteel vertrekken deze producten naar de winkels vanuit het distributiecentrum in Stroppen. De verhuis naar Ollignies zal toelaten de logistiek verder te optimaliseren met het oog op efficiëntie en duurzaamheid.

Het nieuwe gebouw werd ontworpen met het oog op de uitdagingen van de toekomst: het beschikt over een hoge mate van automatisering ten voordele van de ergonomie, en zal op termijn plaats bieden aan een fuel cell-oplaadstation voor rollend materieel, van zodra het waterstofstation operationeel is. Een veertigtal extra jobs zullen gecreëerd worden; functies die resoluut op de toekomst gericht zijn.

Het bestaande terrein is reeds uitgerust met een retourcentrum voor het sorteren en verwerken van afval van de winkels (karton, plastic, pallets) en beschikt over eigen technische werkplaatsen voor de reparatie en het onderhoud van machines en rollend materieel.