Colruyt Group en Too Good To Go slaan handen in elkaar in strijd tegen voedselverspilling: pictogram “Kijk, Ruik, Proef” binnenkort op Eigen Merken-zuivelassortiment

Woensdag 24 november 2021

Binnenkort zal op een heel aantal zuivelproducten van het eigen merk van Colruyt Group het nieuwe pictogram van Too Good To Go terug te vinden zijn. Deze extra aanduiding wijst klanten erop om niet zomaar het product weg te gooien nadat de “ten minste houdbaar tot”-datum overschreden is, en te vertrouwen op de eigen zintuigen. Met de deelname aan deze nieuwe sensibiliseringscampagne wil Colruyt Group, als grootste retailer in België, het nieuwe pictogram van Too Good To Go meteen een extra slagkracht en zichtbaarheid geven. De retailgroep werkt al jaar en dag hard aan het tegengaan van voedselverspilling in de eigen winkels maar ook bij de klant thuis, en dit is daarbij een nieuwe belangrijke stap. Ook worden nu álle winkels van Bio-Planet aan de applicatie van Too Good To Go toegevoegd: “Waste Warriors” kunnen in één van die 31 winkels hun pakket ophalen.

Teveel nog eetbare yoghurtjes bij het afval

In september kondigde Too Good To Go, de app die elke dag strijdt tegen voedselverspilling, al aan dat eigen onderzoek had uitgewezen dat 75% van de Belgen het verschil niet kent tussen “ten minste houdbaar tot” en “te gebruiken tot”. Die misinterpretatie leidt onvermijdelijk tot voedselverspilling, want 1 op de 3 mensen gooit voedsel weg omdat het voorbij de houdbaarheidsdatum is. Zuivel is daarbij een categorie die erg vaak bij mensen thuis bij het afval belandt. De helft van de door de consument weggegooide yoghurt zit nog ongeopend in de verpakking (Chr.Hansen, 2019)[1]. Ongeopende yoghurt die correct werd bewaard, blijft echter nog een tijdje na afloop van de aangeduide datum eetbaar (Test Aankoop, 2019)[2].

Nieuw pictogram van Too Good To Go: Kijk, ruik, proef

Too Good To Go ontwikkelde daarom een pictogram dat bedoeld is om duidelijkheid te brengen over de “ten minste houdbaar tot”-datum. Dit herinnert klanten eraan dat het product vaak nog goed is ná het verstrijken van de datum indien correct bewaard. Franco Prontera, Country Manager van Too Good to Go geeft aan: “We moedigen mensen hiermee aan om te kijken naar, ruiken aan en proeven van het product. Zijn de smaak, geur en textuur zoals gewoonlijk? Dan is perfect veilig om te consumeren. Op die manier hopen we toch een aanzienlijk aantal producten van de afvalberg te redden”. 

Colruyt Group maakt vanaf nu mee deel uit van de sensibiliseringscampagne, en dat met het eigen merk Boni Selection. Er wordt gestart met een engagement voor twee jaar, waarbij eerst en vooral binnen de zuivelcategorie meer dan 100 Boni Selection producten het pictogram op de verpakking zullen krijgen. Binnenkort zullen de eerste producten in de voedingswinkels van de groep te zien zijn, zoals in Colruyt Laagste Prijzen en OKay.

Franco Prontera van Too Good To Go benadrukt: “Het is voor ons een troef dat we hier met zo'n grote retailer – en dan nog een echte Belgische - kunnen samenwerken. Door op de verpakking van zoveel extra referenties toegevoegd te worden, vergroten we onze slagkracht. Het is voor ons bijzonder interessant dat de eigen merken ook meegenomen worden bij deze samenwerking, want die maken toch een groot aandeel uit van het assortiment in de supermarkt. Ons doel is om een miljoen producten te hebben die die labeling dragen, we zitten momenteel aan kwart miljoen. We zijn dus op de goede weg en zijn zeer blij met het enthousiasme van onze partners”.

Nieuwe stap in sensibiliseren van de klant: Too Good To Go pakketten ook bij Bio-Planet

Stefan Goethaert, Directeur bij Colruyt Group geeft aan: “We zijn als Colruyt Group al heel bewust bezig met het tegengaan van voedselverspilling in onze winkels zelf, en het sensibiliseren van onze klanten om thuis niet onnodig producten weg te gooien. Voor ons is deze samenwerking een extra manier om dat engagement kracht bij te zetten en past dit binnen onze maatschappelijke meerwaarde die we als retailer kunnen bieden. De verpakkingen van het zuivelassortiment van onze Eigen Merken worden nu stapsgewijs aangepakt en we zitten samen met Too Good To Go om verdere stappen naar de toekomst te bekijken”. 

Naast het engagement over de implementatie van dit nieuwe pictogram op het zuivelassortiment, werd nog een andere samenwerking tussen Colruyt Group en Too Good To Go geconcretiseerd met een nationale uitrol. Vanaf nu kunnen klanten (“Waste Warriors”) in alle 31 Bio-Planet winkels Too Good To Go-pakketten kopen. Via de app van Too Good To Go zien gebruikers elke dag of ze overschotten kunnen redden en kunnen ze een pakket gaan afhalen bij hun dichtstbijzijnde Bio-Planet winkel.


 

Nuttige informatie:

Too Good To Go:

 

Colruyt Group:

 

Hebt u nog vragen? Neem dan gerust contact op met:

 

Over Too Good To Go
​ Opgericht in Denemarken in 2016 en gelanceerd in België op 1 maart 2018, stelt de app van Too Good To Go iedereen in staat om de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan door handelaren en consumenten te verbinden met elkaar via het platform.

Too Good To Go is de grootste community in Europa die de strijd tegen voedselverspilling actief aangaat. Meer dan 126.000 partners en 48 miljoen consumenten verspreid over 17 landen. Samen hebben ze al meer dan 100 miljoen maaltijden van de vuilnisbak gered. In januari 2020 werd het bedrijf officieel een gecertificeerde B Corporation en sloot het zich aan bij meer dan 2.600 sociaal- en milieuverantwoorde organisaties, die een positieve, actiegerichte verandering willen verwezenlijken.

Iedereen inspireren en engageren in de strijd tegen voedselverspilling is de missie van Too Good To Go. Dit vertaalt zich in het oprichten van een wereldwijde beweging om voedselverspilling onder de aandacht te brengen. Too Good To Go zet in op 4 pijlers: gezinnen, bedrijven, educatie en politiek.

 

[1] 17% van alle zuivel wordt wereldwijd verspild. Dat staat gelijk aan 143 miljoen ton per jaar. Veel van deze verspilling kan vermeden worden bij mensen thuis. Zo zit de helft van de door de consument weggegooide yoghurt nog ongeopend in de verpakking (Chr.Hansen, 2019).

[2]https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/voeding-en-voedingssupplementen/nieuws/yoghurt-vervallen