Colruyt Group en MechaTronix onthullen de innovatieve CoolGrow® VF lamp voor vertical farming

Colruyt Group en MechaTronix onthullen de innovatieve CoolGrow® VF lamp voor vertical farming

Donderdag 3 augustus 2023

Colruyt Group kondigt met trots de lancering aan van de CoolGrow®VF lamp, een baanbrekende vertical farm lamp ontwikkeld in co-creatie met MechaTronix, één van de grootse LED-groeilamp producenten in de Europese Unie. Een vertical farm opstelling met de nieuwe CoolGrow®VF lamp is tot 38% energie-efficiënter dan een klassieke vertical farm opstelling.

Doorontwikkeling in co-creatie

De CoolGrow®VF lamp is het resultaat van de succesvolle en intensieve samenwerking tussen Colruyt Group Smart Technics (de innovatietak van Colruyt Group), MechaTronix, Light & Lighting Laboratory van de KU Leuven en Achilles Design. De ontwikkeling van de lamp gebeurde met de steun van Het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).
​Deze nieuwe unieke samenwerking combineert de expertise die Colruyt Group de laatste jaren heeft opgebouwd op het gebied van vertical farming met het technologieleiderschap van MechaTronix op het gebied van LED-verlichting voor de horticultuur.

Kim Vancauwenberghe, managing director van Colruyt Smart Technics: “Colruyt Group en MechaTronix streven ernaar om de CoolGrow®VF lamp op de internationale markt te commercialiseren en zo bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van vertical farming. Met deze baanbrekende technologie zetten beide bedrijven een belangrijke stap richting duurzame en toekomstgerichte voedselvoorziening.”

Story image

Energiebesparing tot 38%

In maart 2019 pakten de Bio-Planet winkels van Colruyt Group uit met verse basilicum dat volgens het principe van vertical farming is geteeld. Revolutionair aan dit verhaal is dat het volledig om eigen kweek ging uit een door Colruyt Group ontwikkelde vertical farm.

Omwille van het ecologisch en duurzaam karakter trok deze techniek de aandacht van de Colruyt Group R&D-afdeling. Na 3 jaar studie en ontwikkeling beschikte Colruyt Group over een eigen vertical farm die 20 keer minder ruimte, 90% minder water en 50% minder nutriënten dan de klassieke teelt vereist en zich van al de andere installaties op de markt onderscheidt met een uniek concept dat zeer energie-efficiënt is.

De ontwikkeling van een compleet nieuw belichtingsconcept was een belangrijke factor in het energie efficiënt maken en het slagen van de vertical farm. Na marktonderzoek bleek geen van de bestaande oplossingen te voldoen aan de hoge eisen van besturingsmogelijkheden en energie-efficiëntie. Er was immers nood aan een LED-lamp met een hoge intensiteit en extreem laag verbruik.

Koen Vangorp, CEO van MechaTronix: “Door de combinatie van de nieuwe LED-lamp met een omgeving van hoog reflectief materiaal daalt de energetische input met 38%.

De lamp wordt ondersteboven geplaatst en verlicht het plafond in plaats van rechtstreeks de planten. Door gebruik te maken van een reflector die het licht over het plafond en zijwanden uitspreidt wordt zowel het plafond als de zijwanden een lichtbron voor de planten. Het licht is 100% diffuus waardoor de volledige plant actief deelneemt aan de fotosynthese wat onmiddellijk tot hogere productie leidt en een kortere uitgroeitijd van het gewas.
​Met behulp van geavanceerde LED-technologie en het unieke verlichtingsconcept biedt de lamp optimale groeiomstandigheden voor gewassen in vertical farms tegen de laagst mogelijke energiekost.

De technologie alsook de optica is globaal gepatenteerd.

Story image

Duurzaam ondernemen en innoveren

Kim Vancauwenberghe: “De missie van Colruyt Group luidt: ‘Samen duurzaam meerwaarde creëren door waardengedreven vakmanschap in retail’, en dat is geen loze slogan. Met alles wat Colruyt Group onderneemt, wil het een positieve impact genereren.

Duurzaam ondernemen, dat is ondernemen met respect voor mens, maatschappij en milieu. Want alleen zo kunnen we ook blijven ondernemen.
​We zijn ervan overtuigd dat we als bedrijf vanuit onze economische drive ook op sociaal en ecologisch vlak een positieve spiraal kunnen teweegbrengen. Dat doen we door duurzaamheid te integreren in alle aspecten van ons ondernemerschap.

Om de ecologische impact van de voedingswaren van de eigen merken van Colruyt Group te verminderen, worden de producten systematisch onder de loep genomen en wordt de volledige keten in kaart gebracht. Lokale productie is daar een belangrijke factor in en is dan ook iets waar Colruyt Group op inzet.

Story image

Over Colruyt Group
Colruyt Group is actief in de distributie van voedingswaren en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg, met meer dan 600 eigen winkels en ongeveer 580 aangesloten winkels. In België gaat het om Colruyt, OKay, Bio-Planet, Cru, Dreamland, Dreambaby, Bike Republic en de geaffilieerde winkels Spar. In Frankrijk zijn er naast Colruyt-winkels ook geaffilieerde winkels van Coccinelle, Coccimarket en Panier Sympa. De groep is meerderheidsaandeelhouder van The Fashion Society, die de kledingketens ZEB, PointCarré, The Fashion Store en ZEB For Stars omvat. JIMS baat fitnessclubs uit in België en Luxemburg. Solucious en Culinoa leveren foodservice- en retailproducten aan professionele klanten in België (ziekenhuizen, kmo’s, horeca,…). De overige activiteiten omvatten de energieleveringen van DATS 24 in België (brandstoffen, aardgas en groene energie), print en document management oplossingen (Symeta Hybrid) en de productie van groene energie (Eoly). De groep telt meer dan 32.000 medewerkers en realiseerde in 2020/21 een omzet van EUR 9,9 miljard. Colruyt is genoteerd op Euronext Brussel (COLR) onder ISIN-nr. BE0974256852.

Over MechaTronix
MechaTronix is één van de grootste LED groeilampen producenten in Europa en onderdeel van de 8 Lakes Group met hoofdkwartier in Breda Nederland. Vanuit haar vestigingen in Nederland, België, Canada en Taiwan ontwikkelt, produceert en vermarkt MechaTronix hoogtechnologische LED groeilichtoplossingen voor de glastuinbouw en daglichtloze teelt. Het geïnstalleerde areaal bestrijkt per eind 2022 meer dan 600 hectare belichte teelt gaande van groenten en fruitproducties tot ornamentals en opkweekfaciliteiten. Technologische vernieuwingen staan aan de bron van het succes van de firma, voortkomend uit een breed team van interne ontwikkelaars met diepe expertise in thermal management, thermo-fluid dynamica, optica en geavanceerde lichtstuurtechnieken.

Over Smart Technics
Smart Technics is een innovatieve start-up binnen Colruyt Group met als motto: van inspiratie tot uitvoering. Het team biedt een breed scala van diensten aan, van engineering en projectbeheer tot het ontwerp en de uitvoering van technologische oplossingen, zowel voor de winkelomgeving als voor logistieke centra en productieactiviteiten.