Colruyt Group Academy organiseert familiedag rond duurzamer leven

Colruyt Group Academy organiseert familiedag rond duurzamer leven

Dag rond CO2-uitstoot inspireert gezinnen om klimaatvriendelijker te leven aan de hand van praktische tips

Maandag 8 mei 2023

Op zondag 7 mei organiseerde Colruyt Group Academy de allereerste belevingsdag ‘Gerust CO2-bewust’ in Melle. Op het programma: meer dan 20 interactieve en inspirerende workshops, lezingen en activiteiten. Die boden zowel volwassenen als kinderen bruikbare tips rond klimaatvriendelijker wonen, eten, leven en mobiliteit. De activiteiten toonden onder meer dat kleine, budgetvriendelijke inspanningen al een groot verschil kunnen maken. Door het evenement te organiseren in zijn Academy in Melle, een van de flagshiplocaties, wilde Colruyt Group Academy vooral mensen uit die buurt stimuleren om af te zakken naar de belevingsdag. Het enthousiasme bleek er groot, met 250 inschrijvingen. De dag was een samenwerking tussen vijf formules van Colruyt Group – naast initiatiefnemer Colruyt Group Academy, ook Colruyt Laagste Prijzen, Bio-Planet, Bike Republic en DATS 24 – en tal van externe partners.

Gevarieerd en (inter)actief duurzaamheidsprogramma

Van thuiscomposteren en klimaatvriendelijk tuinieren, over vegetarisch eten, tot energiezuinig of elektrisch rijden. Wie zich inschreef voor de belevingsdag ‘Gerust CO2-bewust’ kon heel wat workshops en lezingen volgen of op ontdekking gaan bij een van de info- en foodstandjes. Er was ook een aanbod specifiek voor kinderen. Zij konden, alleen of samen met hun (groot)ouders, deelnemen aan een workshop zoals eco-spaghetti maken, fietsonderhoud of mini-windturbines bouwen. Of naar hartenlust spelen en – uiteraard volledig ecologisch – knutselen, want er was ook randanimatie voorzien.

Onderdeel van een breder CO2-traject

De belevingsdag ‘Gerust CO2-bewust’ maakt deel uit van gelijknamige leertraject van Colruyt Group Academy: drie interactieve sessies waarbij zo’n 20 deelnemers coaching krijgen om klimaatvriendelijker te (leren) leven en samen met hun gezin bewuste keuzes te maken. Naast tips krijgen ze onder meer enkele uitdagingen om toe te passen in hun dagelijks leven, en wisselen ze hun ervaringen uit in een besloten Facebook-groep. De sessies worden gegeven door partners en interne experten van Colruyt Group. Zo sprak Maarten Van Houdenhove, expert bij DATS 24, over hoe je thuis makkelijk energie bespaart en Veerle Maes, lesgever bij de Vlaamse compostorganisatie (Vlaco), over voedselverlies vermijden. Eind mei sluit Bart Vandermaelen, vanuit zijn expertise bij fietsenwinkelketen Bike Republic, het traject af met een sessie vol praktische tips om mooie en veilige fietsroutes uit te stippelen.

Om duurzamer leven te stimuleren, wil Colruyt Group Academy niet alleen inzetten op kennis over het onderwerp, maar ook op soft skills. Daarom werkt het samen met KlimaatContact dat het hele traject begeleidt. De experts van die organisatie zijn gespecialiseerd in klimaatpsychologie en leren de deelnemers concrete technieken om in gesprek te gaan met bijvoorbeeld gezinsleden, vrienden of familie over klimaatverandering en de keuzes die ze maken. Ze worden gestimuleerd om met positieve en verbindende communicatie ook hun omgeving mee op sleeptouw te nemen. ​

“Het hele leertraject vertrekt vanuit een positieve insteek, verduidelijkt Barbara Van Schaeren, afdelingschef bij Colruyt Group Academy. “Niemand wordt beoordeeld op zijn of haar gewoonten of ideeën. En deelnemers ontdekken gaandeweg welke keuzes en acties bij hun gezin passen en wat echt het verschil maakt. Met een aantal kleine stappen, kunnen ze al heel ver komen. Ze hoeven zeker niet hun volledige levensstijl om te gooien. Op die manier willen we duurzamer leven zo toegankelijk mogelijk maken.” Omdat het om een pilootproject gaat, is het leertraject voor alle 20 deelnemers gratis. “We zullen het traject na afloop evalueren om het nadien eventueel uit te breiden. Maar we blijven sowieso – in welke vorm dan ook – op verschillende duurzaamheidsthema’s inzetten”, besluit Van Schaeren.

Meer aandacht voor duurzaamheid in aanbod Colruyt Group Academy

Het pilootproject ‘Gerust CO2-bewust’ – met zowel een leertraject als belevingsdag – past binnen het bestaande opleidingsaanbod van Colruyt Group Academy dat al langer specifieke workshops en (digitale) lezingen organiseert binnen het thema milieu. Zoals de sessies ‘Groener de baan op’, ‘Verpakkingsmythes ontkracht’ en ‘Minder voedselverspilling’. De nieuwe initiatieven sluiten ook aan bij de ambities van moederbedrijf Colruyt Group om klanten stap voor stap milieubewustere keuzes te helpen maken. Dat doet de groep bijvoorbeeld ook door de Eco-score te introduceren en het gebruik ervan te stimuleren via het spaarprogramma in de Xtra-app.

“Als grootste Belgische retailer bevindt Colruyt Group zich in het hart van de samenleving en hebben we een goed zicht op de noden van onze klanten”, zegt Van Schaeren. “De verschillende formules van onze groep helpen gezinnen om zich in hun dagelijkse behoeften te voorzien en voelen dan ook als geen ander waar consumenten vandaag van wakker liggen. Thema’s als mentale en fysieke gezondheid, maar ook klimaatverandering, mobiliteit en de energietransitie, roepen steeds meer vragen op. Door ons aanbod gaandeweg te verbreden en nieuwe leertrajecten of sessies te lanceren, bieden we daarop met Colruyt Group Academy steeds meer een antwoord. We willen enerzijds interne en externe experten aan het woord laten, maar anderzijds ook samen met onze klanten ideeën uitwisselen en opportuniteiten zien in de uitdagingen die op ons afkomen.”

Raadpleeg hier het volledige programma van en meer informatie over de belevingsdag.