Collect&Go levert als eerste Belgische retailer met elektrische bestelwagens

Collect&Go levert als eerste Belgische retailer met elektrische bestelwagens

Op termijn wil de online boodschappendienst van Colruyt Group volledig elektrisch leveren

Donderdag 27 juni 2024

Vanaf vandaag, donderdag 27 juni, levert Collect&Go als eerste Belgische retailer bestellingen met elektrische voertuigen. De online boodschappendienst van Colruyt Group vervangt geleidelijk aan alle CNG-wagens uit zijn vloot door elektrische bestelwagens. “Op termijn willen we volledig elektrisch rijden”, zegt Tom Malfroid, verantwoordelijke voor logistiek bij Collect&Go. Deze nieuwe stap moet ervoor zorgen dat tegen 2035 alle transport van Colruyt Group emissievrij is. De elektrische bestelwagens worden ingezet in Brussel, Antwerpen en de regio daartussenin.

Meer bestellingen met groen transport

De nieuwe bestelwagens (Ford E-Transit) hebben een groter volume dan onze CNG-wagens. “Het aantal klanten dat we kunnen bedienen gaat dus omhoog, en dat met een klimaatvriendelijk voertuig,” zegt Tom Malfroid. “Efficiëntie verhogen zit ingebakken in onze groep, net als zoeken naar groene oplossingen. Met de elektrische bestelwagens slaan we twee vliegen in één klap.”

Op termijn is het de bedoeling om ook de resterende CNG-wagens te vervangen door elektrische voertuigen. Tom Malfroid: “CNG was de eerste stap richting de vergroening van onze vloot, op termijn willen we 100 % elektrisch rijden. Daarom hebben we een volledig nieuw laadplein aangelegd in onze uitvalsbasis in Londerzeel en hebben we ook enkele snelladers om de bestelwagens tussen twee ritten in 20 à 30 minuten weer rijklaar te maken.”

Emissievrij tegen 2035

Colruyt Group is een voortrekker op vlak van zero-emissietransport: tegen 2035 wil de firma alle transporten van zijn eigen chauffeurs, leveranciers en transportpartners emissievrij maken. Voor de eigen vloot zet het bedrijf nu volop in op batterij-elektrische én waterstof-elektrische voertuigen die emissievrij rijden. Collect&Go draagt niet alleen met de elektrische bestelwagens zijn steentje bij. In april introduceerde het nog een elektrische bakfiets in het afhaalpunt van de Colruyt-winkel in Gent. De particuliere bezorgers of ‘Drivers’ waarop de boodschappendienst een beroep doet, kunnen de cargofiets gratis gebruiken om bestellingen te bezorgen in de buurt. De bakfiets werd geleverd door Bike Republic, de fietsenspecialist van Colruyt Group. “Vanuit Collect&Go willen we ook die last mile, de laatste kilometers tot bij de klant, zo duurzaam mogelijk invullen”, besluit Tom Malfroid.