Circulair, plantaardig én lokaal: Bio-Planet introduceert innovatieve smaakmakers op basis van bierdraf en gele spliterwten 

Circulair, plantaardig én lokaal: Bio-Planet introduceert innovatieve smaakmakers op basis van bierdraf en gele spliterwten 

Bio-Planet bundelt krachten met Abinda, producent van vegetarische voeding, Brunehaut-brouwerij en plantaardig pionier La Vie Est Belle voor lokale partnerschappen

Woensdag 29 mei 2024

Bio-Planet, pionier op het gebied van duurzame voeding, kondigt met trots de lancering aan van twee innovatieve veggie producten op basis van bierdraf, in samenwerking met voedingsproducent Abinda en brouwerij Brunehaut. Daarnaast verwelkomt Bio-Planet, in samenwerking met La Vie Est Belle, twee varianten falafels, gemaakt van Belgische gele spliterwten. Deze smakelijke initiatieven benadrukken de voortdurende inzet van Bio-Planet om duurzame en lokale partnerschappen aan te gaan, nieuwe mogelijkheden van circulaire voedselverwerking te verkennen en alternatieve, lokaal geteelde gewassen alle kansen te geven. Met als uiteindelijke doel méér consumenten te overtuigen wat vaker voor lokaal geproduceerde plant-based smaakmakers te kiezen.

Lokale samenwerkingen voor duurzame producten

Wist je dat 80% van wat we eten, via de supermarkt op ons bord komt? Retailers spelen met andere woorden een cruciale rol in de consumptie van vlees-,vis-en zuivelvervangers en zo ook in de shift van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Het aanbieden van een gebalanceerd en plantaardig aanbod is voor Bio-Planet een no-brainer, aangezien vaker kiezen voor plantaardig niet alleen bijdraagt aan een gezonder eetpatroon, maar ook aan een beter milieu, dierenwelzijn én een betere bodemkwaliteit. 

Om consumenten te voorzien van innovatieve en gezonde alternatieven uit eigen land of streek, gaat de bio retailer lokale samenwerkingen aan met verschillende partners. Het resultaat? Twee heerlijke veggie producten op basis van draf en twee soorten lokale falafels als uitbreiding van het plantaardige aanbod. 

"Bio-Planet heeft een jarenlange ervaring als grootste bio retailer. Bovendien zijn we altijd op zoek naar nieuwe bronnen van vezels en eiwitten en zijn we aandachtig voor het gebruik van reststromen. Dit past ook volledig in ons DNA van duurzame supermarkt. Daarnaast hebben we een zeer uitgebreid aanbod aan veggie- en vegan producten en ook een langdurige samenwerking met Abinda als leverancier van veggie producten.

Ann Coveliers, Aankoper Plantaardige Voeding bij Bio-Planet.

Bierdraf op je bord

Plantaardige vleesvervangers bevatten vaak ongezonde ingrediënten om de textuur, kleur of smaak te verbeteren. Bierdraf, een overvloedig restproduct van de brouwerij-industrie, kan hiervoor als bron van vezel en eiwit een gezond, circulair alternatief vormen. Samen met voedingspionier van veggie en vegan producten Abinda, brouwerij Brunehaut en Hogeschool Vives, presenteert Bio-Planet daarom met trots twee nieuwe veggie, biologische lekkernijen op basis van de reststromen van Brunehaut’s biertjes.

Onder de nieuwe toevoegingen: een plantaardige tofuburger met draf en veggie apérokroketjes met bierdraf en kaas! De apérokroketjes maak je eenvoudig én krokant klaar in de pan. De tofuburger leent zich dan weer perfect als vegan burger, de ideale basis voor een heerlijke burger met groenten en een pittig sausje.

Exclusief verkrijgbaar vanaf 22 mei bij Bio-Planet:

  1. Tofuburger met spinazie en draf (te verkrijgen in de bedieningstoog). € 1,99 per stuk.
  2. Apérokroket met draf (met bier en kaas) (te verkrijgen onder Boni Bio in de versmarkt) - perfect voor een pairing met de biertjes van brouwerij Brunehaut. € 3,79

Het valoriseren van bierreststroom in voeding op grote schaal is een relatief nieuw fenomeen. Er bestaan nog geen gelijkaardige alternatieven binnen de retail-sector, hoewel deze aanpak een duurzame oplossing biedt voor de vermindering van voedselverspilling en het deuren opent voor innovatie en diversificatie binnen de voedingsindustrie.

Story image

Mensen eten over het algemeen te weinig vezels op een dag. Het is dus van belang om voedingsmiddelen te consumeren waarin een voldoende hoeveelheid vezels aanwezig zijn. Al is het niet altijd makkelijk om hier als consument rekening mee te houden. Plantaardige vleesalternatieven bevatten vaak ongezonde ingrediënten om de textuur, binding, kleur of smaak te bevorderen. In ons product charter leggen we in detail uit welke eisen we stellen aan ons assortiment van vleesvervangers en hoe we plantaardig eten stimuleren. Zo kiezen we bewust voor gezonde, biologische, vezelrijke en minimaal bewerkte producten die aanzien kunnen worden als volwaardig vleesalternatief. Hier kan draf, als lokale en vezel- en eiwitrijke grondstof, een gezond alternatief vormen voor onder andere bindingselementen in vegetarische producten. Door de keten kort te houden en in België de grondstof te sourcen hebben we alle troeven in handen om een volwaardige en voedzame basis voor plantaardige vleesvervangers te bieden aan de consument voor een toegankelijke prijs."

Katrien Neveux, Productstrateeg bij Bio-Planet

Story image

Did you know?

De brouwerij-industrie produceert jaarlijks een enorme hoeveelheid residu, ook wel bierdraf genoemd. Alleen al in België komt dit neer op een jaarlijks volume van zo’n 230.000 ton. Het grootste deel hiervan gaat momenteel naar veevoeder en wordt deels geëxporteerd naar Nederland. Dat is zonde, want draf is ook geschikt voor menselijke consumptie. Dankzij het hoge eiwitgehalte (15-25%), hoge vezelgehalte (35-55%) en zijn functionele eigenschappen is draf een goede bron van vezels en plantaardige eiwitten, ideaal als evenwichtige vleesvervanger.

Kikkererwt van eigen bodem

Lichamelijke en mentale veerkracht vinden hun oorsprong in een gezond en goed gevoed darmstelsel. Peulvruchten zijn hierbij onmisbaar vanwege hun rijke vezelgehalte, maar worden vaak vergeten in ons dieet. Hoewel de kikkererwt gekend is, gedijt deze beter in warme en droge klimaten waardoor het telen van de peulvrucht geen evidentie is. Daarom lanceert Bio-Planet, in samenwerking met La Vie Est Belle, twee soorten falafels op basis van Belgische gele spliterwten, die perfect de smaak van kikkererwten nabootsen en beter groeien in onze regio’s. Dankzij deze toevoegingen kunnen consumenten genieten van een breed assortiment aan verse, duurzame en lokale producten die bovendien bijdragen aan een gezonde en milieuvriendelijke voedingskeuze.

Maak de falafels klaar in de pan of in de oven en serveer ze in een frisse zomerse salade of in een crunchy wrap boordevol knapperige groenten.

Exclusief verkrijgbaar bij Bio-Planet:

  1. Falafel met tuinkruiden en sesam: Een traditionele falafel boordevol peterselie, koriander en een tikkeltje dille. De specerijenmix van La Vie Est Belle (die top secret is) voorziet de falafel van een heerlijk typerende smaak. Deze falafel bevat 56% Belgische gele erwten.  € 3,99 voor 200g. 
  2. Falafel Rode biet Za’atar: Deze falafel met gepofte rode bietjes en een homemade za’atar kruidenmengsel brengt je dankzij zijn subtiele smakenpalet naar de zevende hemel. De falafel bestaat uit 58% Belgische gele erwten. € 3,99 voor 200g. 

Bio-Planet en La Vie Est Belle delen heel wat geschiedenis met elkaar. Zo werken ze al sinds 2004 samen en verkenden ze in het verleden al verschillende mogelijkheden om plantaardige smaakmakers te introduceren bij de consument. Deze smakelijke producten bouwen dus voort op het prachtige lokale verhaal tussen beiden. Daarnaast sluit dit initiatief aan bij de Green Deal Eiwitshift, als bijdrage aan een gezonder eetpatroon met meer plantaardige eiwitten. 

La Vie Est Belle zet zich bovendien al meer dan 30 jaar in voor biologische en duurzame landbouw. Zo werkt het bedrijf met diverse gewassen en stimuleert het wisselteelt om de kwaliteit van de landbouwgrond te verbeteren. Daarvoor werkt La Vie Est Belle in volledige transparantie samen met een lokaal netwerk van boeren, waaronder De Lochting en Bio Grano.

"Precies een jaar geleden gingen we het engagement met Bio-Planet aan om dit traject uit te werken. Zoekende naar een aantrekkelijke manier om peulvruchten, anders dan kikkererwten die enkel in een een warm en droog klimaat gedijen, te gaan verwerken zijn we op twee type producten uitgekomen: falafels (waar we om geprezen worden) en hummus. Die laatste is een stille droom van mij waar ik al een aantal jaar op broed. Twee jaar geleden startte het project met het zoeken naar de geschikte lokale peulvruchten. Tuinbonen en gele erwt bleken het meest belovend. Twee gewassen die van oudsher hier geteeld werden en in onze streken dus goed gedijen (in volle grond, zonder hoge grondeisen en idealiter in zon of halfschaduw), maar door industrialisering hun plaats steeds minder voelden op de borden bij de mensen thuis. Met onze eerste oogst klopten we aan bij Vives Hogeschool, om er de nutriënten, anti nutriënten, werkbaarheid, smaak en andere zaken te vergelijken met de kikkererwt. En wat bleek…gele spliterwt en kikkererwt zijn bijna twee identieke producten waar het verschil hem in details zit die enkel een geoefend pallet kan onderscheiden in een vergelijkende test.

Lieven Deraeve, Sales Director & Process Developer bij La Vie Est Belle


Test je deze nieuwe producten graag eens uit? Contacteer dan Karolien en Louise via bioplanet@talkie.be.

Download hier de beelden in hoge resolutie

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviews, contacteer:

WALKIE TALKIE - BIOPLANET@TALKIE.BE

Karolien Devillé I 0487 20 49 90
​Deborah Dekrem I 0495 14 18 26
​Louise Van Der Taelen I  0478 04 06 29

Walkie Talkie
​Sint-Pietersnieuwstraat
​142a 9000 Gent
​walkie@talkie.be