Budgetvriendelijke feesttafel primeert tijdens drukste periode van het jaar bij Colruyt Group

Budgetvriendelijke feesttafel primeert tijdens drukste periode van het jaar bij Colruyt Group

Atypische feestdagen met surimi, schuimwijn en DIY-gourmetschotels

Maandag 9 januari 2023

Eindejaar, de drukste periode van het jaar bij Colruyt Group, is achter de rug. Meer dan 30.000 medewerkers zetten zich in voor een geslaagd, maar toch atypisch, eindejaar. Klanten kochten promogericht en prijsbewust, en de huismerken deden het zeer goed. Op het menu spande kalkoen de kroon, verving aperitieven al eens het hoofdgerecht en surimi en fishsticks vonden hun weg naar de feesttafel. Een terugblik op het atypische eindejaar bij Colruyt Group.

23 december was de drukste dag van het afgelopen jaar in de voedingswinkelformules van Colruyt Group (Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Spar Colruyt Group, Bio-Planet en Cru). Dat is elk jaar zo, maar toch was het eindejaar van 2022 atypisch te noemen. De huidige situatie zorgde ervoor dat klanten prijsbewuster kochten en gevoeliger waren voor promoties. ​

Ook online stelt Colruyt Group mooie resultaten voor: Collect&Go tekende op de topdag 23 december 25.000 bestellingen op en zag in de laatste week van het jaar 12 keer meer bestellingen voor levering van boodschappen aan huis, vergeleken met vorig jaar.

De drukste dag in de winkels en online, betekende ook de drukste dag voor de hele logistieke ketting. Zo vertrokken er op 23 december meer dan 1.000 vrachtwagens uit Halle richting de winkels over heel België. Dat is 20% meer dan op een doorsnee dag.

Bij Colruyt Group zagen ze daarentegen ook dat er bepaalde typische feestproducten al weken op voorhand aangekocht werden, zoals parelende wijnen, chips en diepvrieskroketten. Er werd hiervoor vaak gekeken naar promoties. In bepaalde categorieën deden de eigen merken, Boni Selection en Everyday, het ook opvallend goed, wat wijst op budgetbewuste aankopen. Daarnaast werd het, na een analyse van de winkelmandjes, ook duidelijk dat mensen meer thuis kookten.

Bij Colruyt Laagste Prijzen zagen ze een mooie stijging in het aantal nieuwe klanten. In deze tijden vinden klanten duidelijk, nog meer dan anders, hun weg naar de laagste prijzen. ​

Op het menu

Enorme trend dit jaar: apero. En niet enkel tijdens het aperitiefmoment, want klanten vervingen zelfs volledige maaltijden door aperitiefhapjes. Wanneer Colruyt Laagste Prijzen alle apertiefhapjes samenneemt, gaande van hummus, tapenades en olijven tot warme hapjes uit de versmarkt, beenhouwerij en diepvries, dan zien ze dat het verkochte volume steeg met 10%. Ook chips horen daarbij, want daar is een stijging in volume van meer dan een kwart meetbaar. Vooral de chips met klassieke smaken en de chips van de eigen merken, Boni Selection en Everyday, deden het goed.

Bij het aperitief werden er naar traditie bubbels gedronken. 1 op de 3 flessen die Colruyt verkocht tijdens de laatste week van het jaar was een schuimwijn. Champagne en cava deden het dit jaar iets minder goed, maar prosecco tekende dan weer een mooie stijging op, met als uitschieter de Prosecco DOC brut R. Dal Bo Bio. Ook andere Italiaanse schuimwijnen, Crémant en Clairette de Die kenden een stijging.

Voor het hoofdgerecht kozen klanten opnieuw voor klassiekers en ook daar speelde budget een rol. In de Colruyt-beenhouwerijen steeg de verkoop van traiteurschotels voor eindejaar 10% in volume vergeleken met vorig jaar. In vergelijking met 2019 is dat zelfs bijna een verdubbeling. De topper in dat assortiment: kalkoenpavé met champignonsaus.

Aan de kersttafel was vooral gevogelte zeer populair bij de Belgen, en dan zeker de budgetvriendelijkere producten zoals gevulde kalkoenfilet. Bij eindejaar werd er dan weer meer fondue, gourmet of steengrill gegeten, samen goed voor 40% van het verkochte volume eindejaarsproducten bij de Colruyt-beenhouwerij. Nieuw dit jaar: klanten kozen er opvallend vaker voor om aparte stukken vlees te kopen voor een avondje fondue of gourmet die ze zelf versneden, in plaats van klaargemaakte schotels op tafel te zetten. De gestegen aandacht voor het budget is hier een mogelijke verklaring voor.

Bij heel wat feestgezelschappen stond er ook vis op het menu. Binnen dat assortiment zag Colruyt dat de duurdere segmenten, zoals kreeft, sint-jacobsnoten en oesters, het iets moeilijk hadden dit jaar. Ook zalm, kabeljauw en ongepelde scampi’s deden het minder goed. Daartegenover was er wel een stijging te zien in de verkoop van gepelde scampi’s, pangasius en fishsticks. Ook mosselen en surimi werden vaker gegeten tijdens de feestdagen.

En natuurlijk kon raclette niet ontbreken tijdens de eindejaarsfeesten. De bestverkopende raclettekazen bij Colruyt waren Boni Selection raclette sneetjes en het assortiment raclette van Boni Selection, samen goed voor de helft van het totale volume raclette dat in december verkocht werd. De meest populaire groenten bleken witloof en champignons te zijn.

Fijnproevers vonden dit jaar vlotjes hun weg naar Cru voor hun eindejaarsaankopen. De klassiekers vielen daar nog steeds in de smaak: gevulde kalkoen en kalkoengebraad, gerookte zalm, sint-jacobsnoten, kreeft, oesters, handgesneden charcuterie, hertenkalffilet en de ‘royal’ gourmet.

Ook bij Solucious, het foodservice bedrijf van Colruyt Group dat levert aan onder andere restaurants, woonzorgorganisaties en ziekenhuizen, deden de klassieke eindejaarsgerechten het goed: gerookte zalm, kalkoen en wild. Ook voorgegaarde producten waren populair. De woonzorginstanties zetten vaak gevulde appels met veenbessen, zuurkool en ijs in de vorm van een kerstboom op het menu. Bij de restaurants en traiteurs waren vooral de bereide gerechten populair.

Afsluiten deden de Belgen het liefst met desserts met chocolade: pralines deden het uitzonderlijk goed. Vooral de zeevruchten met melkchocolade van Boni Selection, goed voor 4 ton in de laatste week van het jaar. Ook binnen de zoetigheden: marshmallows waren dit eindejaar enorm populair.