Bike Republic op koers om Belgische fietsreferentie te worden

Bike Republic op koers om Belgische fietsreferentie te worden

Donderdag 24 maart 2022

De expansie van Bike Republic draait op volle toeren: dit voorjaar gaan er 4 nieuwe winkels open van de fietsenketen van Colruyt Group. Die snelle uitbreiding past binnen een bewuste strategie en ambitie om in een razendsnel veranderende fietsbranche dé referentie te worden op vlak van e-bikes en slimme mobiliteit. In januari nam Bike Republic nog Wieleke in Laakdal en Diest over en dit voorjaar wordt dus nog een tandje bijgestoken. Onlangs was er de opening van Bike Republic Veurne, een nieuwe winkel in de Westhoek. Begin april volgen Bike Republic Retie en Turnhout dankzij de overname van Fietsen Van der Veken. En eind april staat met Gent West de grootste Bike Republic-winkel tot nog toe in de steigers. Op die manier zorgt Bike Republic in deze turbulente tijden verder voor (on- en offline) nabijheid en toegankelijkheid van fietsspeciaalzaken voor de Belgische fietser: zowel particulier als professioneel.

Toen in maart 2021 Fiets! werd omgedoopt tot Bike Republic, telde de keten 14 winkels. Wim Teerlynck, directeur van Bike Republic, geeft aan: “Dankzij de vier openingen die we dit voorjaar realiseren, staat de teller intussen op 24 en we blijven heel actief zoeken naar opportuniteiten. Er is momenteel een revolutie gaande in de fietsbranche en wij willen er een belangrijke rol in spelen, door voor onze klanten in heel België toegankelijk te zijn. Ook in Brussel en Wallonië: we werken momenteel aan een piste die steeds concreter wordt en waar we later nog op terugkomen.”

‘Compagnon de route’ op minder dan 20 minuten rijden

De veranderde context is uiteraard niet de enige reden waarom Bike Republic inzet op expansie. Nabijheid en toegankelijkheid voor de klanten zijn fundamenteel voor de fietsenketen. Teerlynck: “We willen een compagnon de route voor elk moment zijn. Iemand op wie klanten altijd kunnen rekenen, zodat zij enkel nog zorgeloos van de rit hoeven te genieten. Daarom wordt er – naast service en vakmanschap – ook volop ingezet op toegankelijkheid. Zowel on- als offline. Een goeie geografische spreiding van ons winkelpark is dus essentieel. Onderzoek heeft aangetoond dat klanten bereid zijn om gemiddeld tot 20 minuten te rijden naar een goede fietsenwinkel. We streven daarom naar een dekking die het iedereen mogelijk maakt om binnen die tijdspanne in een Bike Republic-winkel te staan.”

Opening van vier nieuwe winkels dit voorjaar

De uitbreidingsplannen van Bike Republic zitten dit voorjaar in een stroomversnelling, met maar liefst vier winkelopeningen op het programma. Bike Republic Veurne beet begin maart al de spits af en is – naast Bike Republic Diksmuide – een tweede ‘pitstop’ voor fietsers in de Westhoek. De winkel deelt een pand met DreamLand en het assortiment is gevarieerd, met naast e-bikes, speedpedelecs, bak- en cargofietsen ook racefietsen en mountainbikes. Op 1 april volgt de opening van Bike Republic Retie en Turnhout. Hier gaat het om een overname van Fietsen Van der Veken, een echte referentie in de Kempen. De winkel in Retie wordt de komende weken in een Bike Republic-jasje gestoken. Die in Turnhout is dan weer gloednieuw en komt op een andere locatie dan waar Van der Veken vandaag is gevestigd. Tot slot staat er eind april ook in Gent nog een opening gepland. Bike Republic Gent West komt aan de op- en afrit van de E40 in Sint-Denijs-Westrem, naast een nieuwe Bio-Planet. Het wordt de derde winkel in Gent - na Gent Rooigem en Gent Dampoort - en zal ook meteen de grootste Bike Republic-winkel van het land zijn, met een klein indoor testparcours en een ruime keuze stads-, elektrische en sportieve fietsen.

Ook bedrijven kunnen terecht bij Bike Republic

In al de Bike Republic-winkels zijn trouwens niet enkel particulieren welkom. Ook bedrijven en KMO’s kunnen er terecht om bedrijfsfietsen aan te kopen of te leasen. Om bedrijfsleiders of HR-managers van A tot Z te ondersteunen en te ontzorgen, stelt de B2B-afdeling van Bike Republic zelfs een fietsplan op maat samen. Zo kunnen werkgevers de mobiliteit van hun medewerkers makkelijk duurzamer en vooral ook efficiënter maken. En dat is in tijden van torenhoge brandstofprijzen niet onbelangrijk.

Bike Academy Grimbergen: opleidingscentrum voor collega’s

De snelle expansie stelt het bedrijf uiteraard voor uitdagingen, ook op vlak van HR. Algemeen directeur Wim Teerlynck: “Veel winkels op korte tijd openen vergt een pak flexibiliteit van alle medewerkers. We zijn dan ook constant op zoek naar ervaren en gepassioneerde verkopers en technici om onze nieuwe en bestaande filialen te bemannen. In onze Bike Academy in Grimbergen leiden we nieuwe collega’s zelf op en worden door leveranciers trainingen en bijscholingen gegeven. Zo blijven we investeren in vakmanschap en zorgen we ervoor dat we elke klant topservice kunnen bieden, ongeacht de winkel waar hij of zij langskomt.”


Praktische info:

Bike Republic Veurne

Vaartstraat 19 / 8630 Veurne

058 / 460 098

[email protected]

Bike Republic Retie

Veldenstraat 22 / 2470 Retie

014 / 37 71 40

[email protected]

Bike Republic Turnhout

Parklaan 38 unit 1 b / 2300 Turnhout

014 / 75 08 33

[email protected]

Bike Republic Gent West

Kortrijksesteenweg 1078 / 9000 Gent

092 / 470 471

[email protected]