Belgische webshop dreamland.be viert tiende verjaardag met sterke cijfers:

DreamLand, de speelgoedspecialist van Colruyt Group, viert het 10-jarig bestaan van zijn webshop. Sinds de lancering vinden alsmaar meer klanten de weg naar dreamland.be, en ook de coronacrisis gaf een enorme boost aan de online verkoop. Uniek aan de DreamLand-webshop is het uitgebreide netwerk van afhaalpunten in DreamLand-, Colruyt- en OKay-winkels.

Vrijdag 5 februari 2021

38 miljoen bezoekers per jaar

10 jaar na de lancering mag dreamland.be zich tot de top van de Belgische retailwebshops rekenen en is de site uitgegroeid tot de grootste speelgoedwebshop van België. Jaar na jaar vinden steeds meer klanten de weg ernaartoe: de online winkel werd het afgelopen jaar 38 miljoen keer bezocht, dat is een toename van maar liefst 150 % tegenover het jaar ervoor. Opvallend daarbij is dat steeds vaker de mobiele site wordt geraadpleegd: in 67 % van de gevallen wordt de webshop bezocht via de smartphone. Het grootste aandeel in de online verkoop wordt ingenomen door speelgoed, daarna volgen buitenspeelgoed, gaming, tuinmeubelen en multimedia. Uit de gemiddelde reviewscore van 4,6/5 blijkt bovendien dat klanten uitermate tevreden zijn over hun aankopen op dreamland.be.

Extra boost door corona

De coronacrisis en de sluiting van de winkels zorgden uiteraard mee voor een enorme toename in het aantal online bestellingen. In 2020 werd er dubbel zoveel in de webshop gekocht als het jaar voordien. Klanten blijken bovendien niet alleen vaker online te bestellen, ze kopen ook in grotere hoeveelheden: van gemiddeld 3 artikelen per bestelling naar 6 vandaag. Volgens Kris De Vuyst, Head of E-commerce bij DreamLand, brengt dat heel wat logistieke gevolgen met zich mee: “Tijdens onze drukke eindejaarsperiode vertrokken er maar liefst 6 vrachtwagens per dag via Bpost naar klanten, terwijl dat er in andere jaren 1 à 2 waren. Om alles logistiek te kunnen verwerken, werd ook het personeelsbestand sterk uitgebreid: er kwam 2,5 keer zoveel werkkracht bij in onze distributiecentra.

Lego, puzzels en trampolines

In het coronajaar stonden opvallend veel klassiekers in de top 5 van meest gezochte termen op dreamland.be:

  1. LEGO
  2. Nintendo Switch
  3. Playmobil
  4. Barbie
  5. PlayStation 5

Tijdens de eerste lockdown viel op dat klanten vooral naar vermaak voor thuis op zoek waren: LEGO, puzzels en gezelschapsspelletjes deden het heel goed, maar ook educatieve oefenboekjes bleken erg gegeerd. Tijdens de zomermaanden verlegde de focus zich naar ontspanning in de tuin, met vooral een grote vraag naar trampolines, zwembaden, tuinsets en parasols. Het assortiment gaming bleef dan weer het hele jaar door populair. Daar zat de release van de nieuwe PlayStation 5 voor iets tussen, maar ook de Nintendo Switch blijkt een topper in de webshop.

Uitgebreid afhaalnetwerk slaat aan

Eén van de grote troeven van de DreamLand-webshop is het unieke, uitgebreide afhaalnetwerk van meer dan 400 Colruyt-, OKay- en DreamLand-winkels. Naast een levering aan huis, kunnen klanten hun pakjes ook samen met hun andere boodschappen ophalen in de winkel van hun keuze. En dat blijkt aan te slaan: terwijl 30 % kiest voor een levering aan huis, geeft 60 % er de voorkeur aan om zelf hun bestelling af te halen. Een win-win volgens Kris De Vuyst: “Het stelt ons in staat om duurzamer te werken dan de gemiddelde webshop: er is minder transport nodig én doordat de DreamLand-bestellingen meegaan met de dagelijkse winkelaanleveringen scheelt het in extra verpakking. En bovenal appreciëren onze klanten de service: zij kunnen het afhalen van hun bestelling eenvoudigweg combineren met hun wekelijkse boodschappen.” Sinds de lockdown kiezen zelfs nog meer mensen voor het gemak van de afhaalpunten. “Op piekmomenten konden pakjes voor thuislevering iets langer onderweg zijn, terwijl de doorstroom naar onze afhaalpunten steeds zonder vertraging is gebleven. Die betrouwbaarheid blijken klanten belangrijk te vinden”, aldus Kris De Vuyst.

En ook de Click & Collect-service zit in de lift: in 2020 steeg het aantal reservaties via Click & Collect met maar liefst 400 %. Klanten bekijken daarbij of een bepaald artikel op voorraad is in hun DreamLand-winkel, reserveren het, en kunnen het 3 uur later al afhalen in de winkel. Zo’n 10 % van de klanten kiest voor deze formule.

On- en offline vullen elkaar perfect aan

DreamLand blijft verder inzetten op een omnichannel-strategie, op een combinatie van “clicks & bricks”, waarbij de fysieke winkels en de webshop elkaar aanvullen én versterken. En dat loont volgens Kris De Vuyst: “Tijdens de sluiting van de winkels door corona heeft onze webshop dat verlies volledig kunnen opvangen. Een mooi bewijs dat onze winkels en webshop naadloos op elkaar aansluiten. Bovendien duidt het succes van Click & Collect erop dat de webshop ook fungeert als een digitale vitrine voor onze 47 fysieke winkels.

Om klanten de beste service te kunnen geven, wordt naast de fysieke winkels ook in digitale initiatieven geïnvesteerd. Zo is er DreamBuddy, de digitale cadeaukiezer, die klanten helpt om in de duizenden artikelen het perfecte geschenk te kiezen. Met een online verlanglijstje kunnen klanten dan weer cadeautips delen met vrienden en familie. En ook het videoplatform werd het afgelopen jaar druk bezocht: meer dan 24.000 kinderen beleefden er een digitale ontmoeting met de Sint.

10 % korting

Tijdens het verjaardagsweekend van 5 t.e.m. 7 februari laat DreamLand haar klanten meevieren. Klanten kunnen een verjaardagspel spelen op de webshop waarbij ze zoveel mogelijk cadeautjes moeten vangen, en krijgen dan 10 % korting op hun volledige bestelling op dreamland.be.