Colruyt Group trapt het Belgische mosselseizoen op gang

Colruyt Group trapt het Belgische mosselseizoen op gang

Eerste echte Belgische mosselen van het seizoen vanaf 21 juni bij Cru, eethuis Cuit en in tal van horecazaken

Woensdag 12 juni 2024

Colruyt Group maakt zich klaar om voor het tweede jaar op rij Belgische mosselen uit de eigen zeeboerderij te oogsten. De groep verwacht dit jaar een oogst van 50 ton hangcultuurmosselen, 8 keer meer dan vorige zomer. Op anderhalf jaar tijd groeiden ze uit tot lekker volle, vlezige mosselen met een unieke smaak. Dat bevestigt de Belgische chefkok Sam D’Huyvetter, die samen met de crew van de zeeboerderij uitvoer en de Belgische mosselen in primeur kon proeven. Dat er zich opnieuw een topchef achter dit Belgische product schaart, is een belangrijk signaal. "Met de zeeboerderij en de Belgische mosselen verrichten we echt pionierswerk.” De mosselen worden exclusief verkocht bij Cru, de versmarkt van Colruyt Group, en bij Cuit, het eethuis. Nieuw dit jaar is dat ook enkele horecazaken de Belgische mosselen op hun menukaart zetten. Solucious, de foodservicespecialist van Colruyt Group, neemt de aanlevering op zich. Vanaf vrijdag 21 juni kunnen mosselliefhebbers de Belgische mosselen proeven.

De eerste echte Belgische mosselen van het seizoen zijn er. En dat is goed nieuws voor de Belg, die met een gemiddelde consumptie van 2,5 kilo mosselen per jaar1 bekend staat als een van de grootste mosseleters in Europa. Dat mosselen voortaan ook uit onze eigen Belgische Noordzee komen in plaats van uit Nederland, Frankrijk of Denemarken, is de verdienste van Colruyt Group. Sinds enkele jaren kweekt de groep de gewone blauwe mossel (mytilus edulis), waarvan het mosselzaad van nature aanwezig is in onze Noordzee, in een zelf ontwikkelde zeeboerderij voor de Belgische kust. Toch was het wachten tot vorig jaar vooraleer dat op-en-top Belgische product op ons bord belandde. Colruyt Group oogstte in de zomer van 2023 voor het eerst een bescheiden 6 ton Belgische mosselen. Die werden geproefd en verkocht bij Cru, de versmarkt van Colruyt Group, en smaakten vooral naar meer. ​ ​

Een heerlijke gril van moeder natuur

Dit jaar zet het team van de zeeboerderij van Colruyt Group alles op alles om een tweede succesvolle oogst binnen te halen. De zeeboerderij is een sterk staaltje innovatie en kweken op zee blijft – ook in dit tweede jaar – bijzonder uitdagend. De Noordzee is een ruwe omgeving, denk aan stroming en weerselementen die een zeer grote impact hebben op de groei van de mosselen.

“Het is en blijft een natuurproduct, waarbij we volledig afhankelijk zijn van wat de zee ons geeft”, zegt Stijn Van Hoestenberghe. Als operationeel manager van de zeeboerderij ondervindt hij dit elke dag aan den lijve. “Onze Belgische Noordzee zit boordevol nutriënten waar mosselen zich te goed aan kunnen doen. Da’s het mooie aan dit product: Belgische mosselen hebben niets anders nodig dan mosseltouwen om aan te groeien. Onze mosselen halen alles wat ze nodig hebben gewoon uit de zee. Waarbij ze bovendien héél nuttig werk verrichten: ze halen het overvloedige plankton uit de zee en ze slaan CO2 op in hun schelp. Daartegenover staat dat we ook onderworpen zijn aan de grillen van moeder natuur. Denk aan metershoge golven, stormen die het uitvaren onmogelijk maken. Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar voor je één mossellijn hebt kunnen installeren, is er heel wat water naar de zee gevloeid”, lacht Stijn.

Groeipotentieel

De zeeboerderij is bovendien nog volop in ontwikkeling. Zo worden er deze zomer binnen de huidige afgebakende kweekzone extra mossellijnen geïnstalleerd, zodat er de komende jaren een groter volume mosselen geoogst kan worden. “Stapsgewijs opschalen was van in het begin ons plan met de zeeboerderij”, verklaart Stijn. “Momenteel liggen er een 30-tal lijnen, waar we dit jaar een oogst van 50 ton mosselen op verwachten. Binnen de bestaande kweekzone hebben we ruimte om uit te breiden tot 150 mossellijnen.”

In België ligt de gemiddelde consumptie van mosselen op zo’n 20.000 ton mosselen per jaar. Die worden tot op de dag van vandaag allemaal geïmporteerd, grotendeels uit Nederland (zo’n 92 % zijn Zeeuwse mosselen). “Met de zeeboerderij verrichten we pionierswerk. Als je rekent dat we met deze eerste fase van de zeeboerderij nog geen 1% van de Belgische mosselconsumptie kunnen afdekken, weet je dat er nog groeimarge is. Daar gaan we de komende jaren volop voor.”

Story image

Nieuw dit jaar: Belgische mosselen op de menukaart

De allereerste Belgische mosselen werden vorige zomer te koop aangeboden in de 4 Cru-markten. Op een recordtijd van 3 weken waren ze helemaal uitverkocht. Ook dit tweede oogstjaar zijn de Belgische mosselen exclusief te koop bij Cru. Nieuw dit jaar is dat ook restaurantuitbaters de Belgische mosselen op hun menukaart zetten. Via Solucious, de foodservicespecialist van Colruyt Group die vandaag al tal van horecazaken belevert, zullen de Belgische mosselen in verschillende restaurants in heel België te proeven zijn. Enkele gekende namen: Bar Bask in Gent, L’Amandier in Genval, Cafe du Parc in Oostende en De Spelleplekke in Nieuwpoort. Daarnaast worden in Nieuwpoort de deelnemers aan de zeilrace “Captains of Industry” getrakteerd op dit nieuwe Belgisch topproduct.

Fans zijn er alvast. Sam D’Huyvetter van het Gentse Bar Bask is nu al verknocht aan dit Belgische product en z’n unieke smaak: “De Belgische mosselen zijn vol van schelp, hebben een volle romige smaak, met de juiste zilte balans en een natuurlijk kruidigheid. Ik heb ze al op verschillende manieren klaargemaakt, gewoon op het vuur, in de oven, op de barbecue en ze komen overal even smaakvol uit. Het is echt een waanzinnig product. Zo lekker, zo innovatief én met zoveel respect voor het terroir. Ik ben heel enthousiast dat er eindelijk mosselen uit België komen en zie heel wat opportuniteiten op vlak van productontwikkeling.”

Win een mosseldiner

De Belgische mosselen zullen vrijdagavond 21 juni voor het eerst geproefd worden door klanten. Die avond gaan de dampende mosselpotten open in 3 Cuits, het restaurant van Cru, en in de deelnemende horecazaken. Zo trapt Colruyt Group samen met zijn klanten het Belgische mosselseizoen smakelijk op gang. Om het extra feestelijk te maken, neemt ambassadeur Sam D’Huyvetter voor één keer plaats achter de kookpotten – of moeten we zeggen mosselpotten – bij Cuit in Dilbeek. Hij schotelt er zijn eigen mosselrecept voor aan een selecte groep fijnproevers, die hun plaatsje aan de mosseltafel via een wedstrijd wisten te verzilveren. Vanaf 22 juni zijn de mosselen te koop in de 4 Cru-markten (Dilbeek, Gent, Antwerpen en Overijse) en staan ze heel de zomer op het menu van Cuit en bij verschillende restaurants*.

Cru zal de Belgische mosselen verkopen aan 13,90 euro per kilo. Voor een mooie portie (1 kilo) huisbereide mosselen met heerlijk Cru-brood betalen klanten 24 euro.

1 Bron: Visserijrapport 2024 (vlaanderen.be)


*Restaurants die de Belgische mosselen serveren:

  • Bar Bask in Gent
  • Mémé Gusta in Gent
  • Loods 25 in Gent
  • Café du Parc in Oostende
  • De Spelleplekke in Koksijde
  • L’Amandier in Genval
  • Le Saint-Gilles in Saint-Hubert (Luxemburg, Ardennen)
  • Les Tilleuls in Ceroux-Mousty
  • Ansiau in Geraardsbergen
  • Bar Boulevard in Geraardsbergen
  • Fenikshof in Grimbergen
  • Scaldiana in Rupelmonde
  • Taverne De Kolonie in As
  • Restaurant Scheldeoord in Hamme
  • d'Hooghe Camere in Sint-Niklaas

Factsheet_Bouw van de zeeboerderij_NL.pdf 97 KB Factsheet_Belang van aquacultuur_NL.pdf 86 KB